Simple way for IAS preparation

Friday, October 18, 2019

MCQs questions and answers base on Preamble of the Indian constitution

Read :-Preamble of the Indian constitution
1. Preamble is important, due to these following reasons:

  1. Preamble contains the essence of the constitution - its values & goals.
  2. it has the basic features of the constitution.
  3. If there is any lack of clarity in the constitution, the judiciary turns to the preamble in its interpretation of the relevant provision.
  4. It is a microcosm of the constitution.
Which of the above statement is/are true ?
a) 1 & 4 only
b) 1, 2 & 4 only
c) 1, 3 & 4 only
d) All of the above
Answer:-d

2. Preamble is important, due to these following reasons:

  1. The Supreme Court in the Berubari case ruled that preamble is a part of the constitution.
  2. In Keshavananda Bharti case reverse the decision & ruled that preamble is not a part of the constitution.
Which of the above statement is/are true ?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 & 2
d) Neither 1 nor 2
Answer:-d

3. Which of the given statements is incorrect.
a) According to the Supreme Court in the Keshvananda Bharti case preamble can not be amended.
b) Sovereignty means that there is no authority above the government either outside or inside the country.
c) The constitution 42nd Amendment Act 1976 introduced the words sociolist, secular & integrity into the preamble.
d) The concept of Basic features was introduced by the Supreme Court in the Berubari Case 1960.
Answer:-d

4. Consider the following statements.

  1. Socialism means ownership of productive forces by the government so that they benefit people equitably.
  2. Distributive Justice is a part of the socialist societies.
  3. Popular sovereignty means that no law or rule is legitimate unless it rests directly / or indirectly on the consent of the people.
  4. The world people in the preamble means representatives of the people in the parliament & thus implies parliamentary sovereignty in an indirect democracy like ours.
Which of the above statement is/are true ?

a) 1 & 4 only
b) 1, 2 & 4 only
c) All of the above
d) None of the above
Answer:-c


6. Which of the following word have not been written in the preamble of the Indian Constitution?
a) Sovereign

b) Socialist

c) Democratic

d) Indians
Answer:-. d

7. Which of the following statements is not true?
a) The date of implementation of Indian Constitution is November 26, 1949
b) The “Secular” word was added by the 42nd Constitution Amendment
c) The 42nd Constitutional Amendment was done in 1976
d) Social, Economic and political justice has been taken from the Russian Revolution in the Indian Constitution
Answer:- a


8. Which statement is not correct in the case of "Sovereign India"?
a) India is not dependent on any country
b) India is not a colony of any other country
c) India can give any part of its country to any other country
d) India is obliged to obey the UN in its internal affairs
Answer:-d

9. Which year is related to Berubari Case?
a) 1972
b) 1976
c) 1970
d) 1960
Answer:-d

9. What is the true meaning of "Secular"?
a) All religions are equal in the eyes of the government
b) Special importance to a religion related to minorities
c) One religion is promoted by the government
d) None of the following
Answer:-a

10. What is the meaning of "social equality" in the Indian Constitution?
a) Lack of opportunities
b) Lack of equality
c) Equal opportunities for all sections of the societies
d) None of the following
Answer-c

11. Who among the following said that the preamble of the Indian Constitution is "The Key note of the Constitution"?
a) Ernest Barker
b) Jawaharlal Nehru
c) Dr. Ambedkar
d) Nelson Mandela
Answer-a

12. Which of the following statements is true?
a) In the Berubari case the Supreme Court had said that the preamble of the Constitution is not a part of the Constitution
b) In the Keshavanand Bharti case, the Supreme Court had said that the preamble of the Constitution is part of the Constitution
c) "Preamble" of the Indian Constitution has been taken from the Constitution of Canada
d) None of the above
Answer-d

13. "The language of Preamble" of Indian constitution is taken from the constitution of......
a) America
b) Canada
c) Australia
d) Ireland
Answer:-c
,

No comments:

Post a Comment